Zaterdag 4 september is het precies 70 jaar geleden dat Coevorden als eerste gemeente in Nederland aardgas kreeg. De gemeente Coevorden, NAM, RENDO en provincie Drenthe organiseren daarom een feestelijke bijeenkomst op de Markt in Coevorden. Het evenement is voor iedereen toegankelijk en duurt van 11.00 tot 13.00 uur.

Zeventig jaar geleden markeerde de komst van aardgas het begin van een energietransitie. Vandaag de dag is de energietransitie nog steeds een actueel onderwerp, maar zijn de vraagstukken enorm veranderd. We werken aan een schonere wereld en bredere klimaatdoelstellingen, niet alleen voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomstige. Des te meer reden om vooral ook met jongeren in gesprek te gaan.

Debat energietransitie
Gemeente Coevorden, NAM, RENDO en provincie Drenthe grijpen deze mijlpaal aan om dit moment te vieren. Gedurende het hele jaar worden er activiteiten georganiseerd, te beginnen met het verschijnen van een huis-aan-huis krant over 70 jaar aardgas in Coevorden en het evenement op 4 september. Centraal staat deze zaterdag een debat over de energietransitie. Presentator en gespreksleider Andries Ophof gaat live op de Markt in Coevorden in gesprek met mensen van toen, tegenwoordig en van de toekomst: kunnen we het enthousiasme van 70 jaar geleden, ook mee laten spelen tijdens de huidige overgang van aardgas naar groen gas, waterstof en nieuwe ‘schone’ energiebronnen?

Programma
11.00 uur Opening

11.05 uur Introductie met burgemeester Bert Bouwmeester en familie Thijssen (oprichter gasfabriek)

11.30 uur Debat over de energietransitie, met de nadruk op de omschakeling naar groene bronnen en met een blik op wat er nu al gebeurt in Drenthe en wat er nog van ons wordt verwacht.

Deelnemers: Eddy Veenstra (directeur RENDO), Johan Atema (directeur NAM), Jeroen Huizingh (wethouder gemeente Coevorden), Tjisse Stelpstra (gedeputeerde provincie Drenthe), Roy Derks (lid van de Jongerenraad Coevorden), en Annelies Lely (Jong RES)

13.00 uur Afsluiting

Tijdens deze bijeenkomst blikken we kort terug op deze periode, maar we kijken vooral vooruit. Wat hebben we nodig om de huidige en toekomstige energietransitie vorm en inhoud te geven? Daarbij zijn bijvoorbeeld belangrijke vragen: wat kunnen en moeten we doen als samenleving en wie nemen het initiatief en hebben we nodig om de energietransitie doelstellingen te behalen?

Iedereen is welkom
Ook het publiek mag reageren en vragen stellen. Iedereen is namelijk welkom om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst. We zien u graag op zaterdag 4 september a.s. om 11.00 uur op de Markt in Coevorden.