Vandaag gaven wethouders Bas Luinge van gemeente Aa en Hunze en Henk Lammers van gemeente Tynaarlo, samen met Eddy Veenstra (directeur RENDO), Bert Meijerink (directeur joint venture RENDO en Glasvezel buitenaf), Meindert Krijnsen (Drents Glasvezel Collectief) en Piet Grootenboer (directeur Glasvezel buitenaf), het startsein voor de aanleg van glasvezel in Noordoost Drenthe.

Het startmoment was in Annen, op de kruising van de Voetakkers en Ronkelskamp. Aannemer Allinq zal Annen en het buitengebied van Noordoost Drenthe voorzien van glasvezel.

Snel internet binnen handbereik
In december 2018 werd bekend dat een kleine 50 procent van de inwoners van het buitengebied van Noordoost Drenthe en Annen koos voor glasvezel. Dit percentage was nodig om daadwerkelijk te kunnen starten met de aanleg. Vandaag ging officieel de schop in de grond. Eddy Veenstra, directeur RENDO, is blij dat de aanleg is begonnen: ‘’Geweldig dat we nu ook in Annen de schop in de grond kunnen zetten voor de aanleg van glasvezel. Snel internet is niet meer weg te denken. Nogmaals dank aan alle vrijwilligers voor dit fantastische resultaat.’’

Piet Grootenboer is blij en trots op het resultaat in Noordoost Drenthe en Annen. “De saamhorigheid in deze regio is groot. Het jarenlange voorwerk van DGC heeft ervoor gezorgd dat het voor iedereen duidelijk is waarom er glasvezel moet komen. Door intensief samen te werken, is het gelukt om voldoende deelnemers te krijgen. Dat de aanleg vandaag start, is een geweldig moment.”

Gemeenten blij en trots
Wethouder Bas Luinge (Aa en Hunze): “Een mooi moment. Een eerste schop in oeroude grond is het begin van de realisatie van een digitale snelweg”.

Wethouder Henk Lammers (Tynaarlo): “Ik ben trots dat de vrijwilligers van DGC dit voor elkaar hebben gekregen en blij om nu concreet aan deze wens van onze inwoners te kunnen voldoen. Doordat de schop nu daadwerkelijk in de grond gaat, heeft iedereen de mogelijkheid om aan de internetverbinding van de toekomst mee te doen. Of je nou middenin een dorp woont, of in het buitengebied”.

DGC blij: na vier jaar eigenlijk glasvezel
Namens DGC, sprak Meindert Krijnsen, voorzitter: “Voor ons is het belangrijk dat iedereen hetzelfde aanbod heeft gehad, ongeacht de afstand tot de weg. Wij staan voor het principe één voor allen, allen voor één. Dit hebben we kunnen waarmaken. Dankzij de inzet van 300 ambassadeurs is het project geslaagd. En natuurlijk zijn we heel blij dat we maximaal ontzorgd zijn door RENDO en Glasvezel buitenaf.”

Planning
De aannemer Allinq is gestart met de aanleg van glasvezel in Annen en gaat vanuit hier verder naar het buitengebied van Noordoost Drenthe. In totaal wordt er in het hele gebied ruim 720 kilometer gegraven en worden er ruim 5.100 adressen aangesloten op het netwerk.