Alle zeven regionale netbeheerders in Nederland maken sinds kort gezamenlijk gebruik van één centrale toepassing voor het uniform verwerken van allocatie-, reconciliatiegegevens en meetdata (C-ARM). De applicatie ondersteunt hen in het administratief verwerken en toekennen van gebruik van gas en elektra door consumenten en bedrijven in Nederland. Met één centrale applicatie werken de netbeheerders efficiënter dan met zeven afzonderlijke. Zij kunnen zo ook sneller en kostenefficiënter inspelen op ontwikkelingen in de energietransitie.

De centrale manier van werken via deze toepassing helpt netbeheerders om de energiesector op een uniforme manier doelmatig, wendbaar en robuust te bedienen. Dit heeft voordelen voor afnemers, betrokken sectorpartners, overheid en maatschappij.

Gezamenlijk resultaat
De regionale netbeheerders beschouwen de afronding van dit gezamenlijke programma C-ARM als een gedeeld resultaat. Niet eerder hebben ze voor het inrichten van één systeem zo intensief, grootschalig en constructief met elkaar samengewerkt. In een tijdsbestek van ruim een jaar zijn achtereenvolgens Enexis, Stedin, Liander, Coteq, RENDO, Westland Infra en Enduris de applicatie gaan gebruiken. De gezamenlijke inspanning wordt wel gezien als een huzarenstukje.

Logische stap
Na de splitsing van energiebedrijven en netbeheerders, en na de centralisatie van het aansluitingenregister, is ook het centraal gebruik van één applicatie voor het verwerken en toekennen van energie een logische stap. Mede door een programma als dit wordt het samenspel tussen de regionale netbeheerders steeds meer zichtbaar.

Na grondige voorbereidingen lieten de regionale netbeheerders medio 2018 een overkoepelend, robuust en voorspelbaar programma inrichten. Onder strakke regie startte daarmee de feitelijke uitvoering van een intensieve operatie voor de bouw en ingebruikname van deze applicatie.

EDSN beheert in opdracht van de regionale netbeheerders ook deze centrale applicatie. CGI was betrokken bij de ontwikkeling en bouw en is betrokken bij het beheer ervan.