Vandaag hebben Eddy Veenstra, directeur van Netbeheerder N.V. RENDO en Colijn van der Kolk, directeur van Spijkerman Prefab Beton & Spijkerman Bouwsystemen B.V. officieel het startschot voor de bouw van een 10 kilovolt schakelstation aan de Toldijk in Hoogeveen gegeven.  Tijdens deze bijeenkomst is in het bijzijn van genodigden, partners en pers een bouwbord onthuld. RENDO bouwt dit station samen met BAM, Spijkerman en EATON.

Nieuwbouw van dit schakelstation is noodzakelijk geworden door het succes van de energietransitie: de overstap naar groenere energiebronnen. Bovendien kampte men bij het bestaande station van Enexis aan de Toldijk al geruime tijd met een tekort aan aansluitmogelijkheden. Met de komst van dit nieuwe krachtige schakelstation van RENDO, kan er niet meer vermogen worden ingevoed, maar zal hiermee er een betere benutting van het onderstation qua aansluitmogelijkheden tot stand komen.

Ook de verlegging van de spoorlijn van Prorail op het naast gelegen terrein speelt hierbij een rol. Door het nieuwe traject van deze spoorlijn, moet een groot aantal voedingskabels van de RENDO en andere nutspartijen worden verlegd. Deze verleggingen zullen door middel van vier grote persingen onder het spoor plaatsvinden en naar verwachtingen in het najaar gereed zijn. De voorbereidende werkzaamheden hiervoor worden momenteel uitgevoerd door Strukton. Zodra deze persingen gereed zijn zal BAM de kabel omleggen en kunnen ze meteen op de nieuwe installatie gemonteerd worden. Het combineren van deze beide projecten, verkort de benodigde arbeidstijd wat ook de overlast voor de omwonenden aanzienlijk zal beperken.