Vandaag start de jaarlijkse campagne ‘Veilig Graven’ van de regionale netbeheerders. Schade door graafwerkzaamheden is in Nederland de belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen en veroorzaakt bovendien levensgevaarlijke situaties. De campagne richt zich op particulieren, hoveniers en kleine aannemers, die juist in deze tijd van het jaar in de tuin aan het werk zijn.

Nu het voorjaar is begonnen wordt er volop in de tuin gewerkt. Dit is hét moment om een boom te planten, schutting te plaatsen of trampoline in te graven. Wie daarbij gebruik maakt van een graafmachine, is verplicht om een zogenoemde KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Een KLIC-melding kost 15,00 euro. De melder ontvangt informatie over de ligging van ondergrondse kabels en leidingen op de graafplek. Per jaar wordt in Nederland bij graafwerkzaamheden zo’n 20.000 keer schade aan gasleidingen en elektriciteitskabels veroorzaakt. Het gevolg kan zijn dat een hele wijk een tijd zonder licht, televisie, internet of warm water zit of er zelfs gewonden vallen.

Campagne Veilig Graven
De campagne Veilig Graven, die de regionale netbeheerders jaarlijks in het voor- en najaar inzetten, wijst op het risico van graafschade en het belang van het doen van een KLIC-melding. In de campagne geven de netbeheerders daarnaast tips hoe particulieren, hoveniers en kleine aannemers schade aan kabels en leidingen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld als zij in een tuin een paaltje de grond in willen slaan of een grondboor of schep gebruiken.

Graafschade belangrijkste oorzaak stroomstoringen
Het Nederlandse energienet werkt 99,995% van de tijd. Omdat het net zo betrouwbaar is, merken we pas hoe afhankelijk we zijn van energie als er een storing is. Graafschade is de belangrijkste oorzaak van storingen: ruim een kwart van de stroomstoringen is het directe gevolg van graafschade. Dat levert niet alleen ongemak op, maar kost de maatschappij ook miljoenen. Met deze campagne willen de netbeheerders stroomstoringen, gaslekkages en onveilige situaties zo veel mogelijk voorkomen.

Meer informatie
De landelijke online campagne Veilig Graven loopt tot en met september. Op onze website en op energieveilig.nl is meer informatie te vinden over veilig graven.