“Internet… we kunnen niet meer zonder.”
Vooral in coronatijd hebben we gemerkt hóe belangrijk internet is, maar voornamelijk ook hoe lastig het is wanneer je internet niet snel is of soms het internet helemaal weg valt. Op het platteland was dit lange tijd het geval, maar dankzij de aanleg van de glasvezelnetwerken kunnen plattelanders op evensnelle toeren meedraaien als stedelingen.

Op deze manier wordt het platteland en het stedelijk gebied weer een stapje dichterbij elkaar gebracht. Een positieve verandering op het platteland, maar men moest één ding maar voor lief nemen: de grote lelijke, grauwe glasvezelhokjes die overal op het platteland werden geplaatst.
Deze hokjes werden voor veel bewoners een doorn in het oog. Gemeentes, belangenverenigingen en de RENDO kregen hier meermaals boze mails en berichten over vanuit bewoners. Hoe kunnen we deze lelijke, grauwe hokjes opvrolijken? Met kunst!

Gemeente De Wolden, RENDO en kunstenaressen Vera Vos en Julia Rozzenbeek zijn overeengekomen de glasvezelhokjes in de gemeente te voorzien van een schildering met als thema; De toekomst van ons platteland.

Dit hokje staat naast ‘HET AMBACHT’, een brasserie, verswinkel, bierbrouwerij en dagbesteding. We zien een hele mooie samenwerking met de mensen uit de dagbesteding van HET AMBACHT (mensen met een beperking van alle leeftijden). Zij helpen mee aan het voltooien van dit kunstwerk.

De gemeente kent 10 glasvezelhokjes, waarvan 6 hokjes van zo’n 6 x 3 meter & 4 kleinere hokjes. Elk hokje wordt gekoppeld aan een groep mensen uit de nabije buurt die hieraan mee gaat werken. Van het ontwerp tot aan de uitvoering. In steden is er over het algemeen meer kunst in de openbare ruimtes te zien en vooral ook veel meer muurkunst. We willen op deze manier ook muurkunst op het platteland brengen op allerlei verschillende locaties.

Het kunstproject zal onderdeel worden van het designprogramma & dus onderdeel van de kunstroute, maar eigenlijk is het project ook een ‘op-zichzelf-staande-kunstroute’, die blijvend is ook na het culturele jaar.