De netbeheerders doen er alles aan om het elektriciteitsnet uit te breiden. Maar soms is er ook een andere oplossing mogelijk: de beschikbare capaciteit beter verdelen. Met de komst van de CSP-rol kunnen netbeheerders met marktpartijen afspraken maken over hoe vaak en tegen welke vergoeding zij helpen bij het verlagen van de piek. Een CSP kan optreden als (zelfstandig) dienstverlener tussen de netbeheerder en klant/aangeslotene. 

CSP’s kunnen zich vanaf 25 november registreren op Partners in Energie. Een centraal register (bij TenneT en ook gepubliceerd op de website van TenneT) van erkende CSP’s is nodig om de benodigde gegevens te ontsluiten en verschillende (markt)processen in het kader van congestiemanagement uit te kunnen voeren.

Erkend CSP worden? 

Dan is het belangrijk dat je je registreert in het Marktpartijen Register om verder te kunnen in het gehele proces. Hieronder leggen we de drie stappen aan je uit.

  1. Vraag de erkenning tot CSP aan bij TenneT(https://www.tennet.eu/nl/de-elektriciteitsmarkt/congestie-management). TenneT is de netbeheerder die de toetsing voor de CSP-erkenning uitvoert.
  2. Registreer je als marktpartij bij EDSN (https://www.partnersinenergie.nl/nl-NL/nieuwe-marktpartijen/). Nadat je de CSP-erkenning hebt verkregen, word je doorverwezen naar EDSN via Partners in Energie voor de registratie in het Marktpartijen Register. Voor het waarborgen van een veilige toegang tot de centrale systemen voor gereguleerde marktprocessen en overige diensten in de energiemarkt is een juiste registratie van alle partijen nodig. Om de registratie als CSP in te dienen, heb je een inlogmiddel nodig van eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3. Binnen 4 werkdagen ontvang je terugkoppeling over de ingediende registratie.
  3. Na registratie als CSP moet je voor elke aansluiting een prekwalificatie doorlopen als je biedingen wilt inleggen via GOPACS. Nadat je geregistreerd staat in het Marktpartijen Register meld je je aan op het GOPACS-platform. Om de prekwalificatie te laten uitvoeren door de netbeheerder, lever je een lijst aan met aansluiting(en) aan het GOPACS-platform. De netbeheerder informeert over de uitkomst van de prekwalificatie.

Ook meedoen? 

Meer informatie over de nieuwe marktrol CSP kun je vinden op Partners in Energie (https://www.partnersinenergie.nl/nl-NL/csp-algemeen/). Zit je eraan te denken een bijdrage te leveren aan congestiemanagement en je flexibiliteit aan te bieden? Vul het belangstellingsformulier (https://v2.partnersinenergie.nl/congestion-interest) in en de netbeheerder neemt contact met je op.