Algemeen
De energietransitie vraagt om duurzame oplossingen. Binnen 30 jaar verwarmen we de huishoudens en bedrijven in negen gemeenten in Drenthe en Overijssel op een duurzame manier. Die klus klaren we samen! Wij zien in de toekomst een belangrijke rol voor duurzame gasvormige energiedragers, zoals groen gas en waterstof. Door het slim combineren van elektriciteit, hernieuwbare gassen en warmte is het mogelijk de piekbelasting op het elektriciteitsnet in bijvoorbeeld een koude winter te verminderen. Gas kan bovendien makkelijk worden opgeslagen en goedkoop worden getransporteerd over lange afstanden.
Duurzame gassen
In 2030 wil netbeheerder N.V. RENDO uitsluitend duurzaam gas vervoeren. Een belangrijke en vooruitstrevende keuze, vooral nu de minister heeft besloten de gaswinning in Groningen tegen die tijd stop te zetten. Wij zien volop kansen om het fossiele gas in onze regio volledig te vervangen door duurzame alternatieven. In 2023 was al meer dan 12% van het gas in onze netten groen gas, en binnen enkele jaren willen we dit percentage verhogen naar ruim 20%.
Onderzoek bevestigt dat onze ambitie om in 2030 volledig over te stappen op duurzaam gas haalbaar is. Om dit te realiseren, investeren we in extra productiecapaciteit in onze regio en stimuleren we energiebesparing. Samen met onze aandeelhouders, producenten en leveranciers werken we continu aan innovaties die ons doel dichterbij brengen. Door gebruik te maken van ons bestaande gasnetwerk blijven de kosten voor consumenten en bedrijven laag—een win-win situatie voor iedereen.
Samen bouwen we aan een toekomst met betaalbare, schone energie!
Groen Gas
Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt geproduceerd uit organisch restmateriaal, zoals slib, GFT-afval en dierlijke restproducten, bijvoorbeeld koeienmest. Na vergisting van dit restmateriaal ontstaat biogas, dat na een aantal bewerkingen (zoals zuiveren en het toevoegen van geur) als groen gas kan worden ingevoed op het reguliere aardgasnet.
Jaarlijkse toename
Groen gas, net als groene waterstof, biedt een oplossing voor het verwarmen van locaties waar elektrische warmtepompen (all-electric) of een warmtenet niet mogelijk of onrendabel zijn.
Het aandeel groen gas is nog klein, maar groeit jaarlijks snel. Producenten van groen gas zijn onder andere agrariërs, die mest omzetten in gas, maar ook grotere bedrijven, zoals Attero Wijster, waar GFT-afval wordt vergist tot groen gas.
Groen gas produceren
Heeft u plannen om groen gas in te voeden op het gasnet van RENDO, of onderzoekt u de mogelijkheden? Neem dan vroegtijdig contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
Voor concrete aanvragen verzoeken wij u het formulier “Aanvraag Aansluiting Groen Gas Invoeder” in te vullen en op te sturen naar wvb@rendo.nl.
Waterstof
RENDO ziet een belangrijke rol voor waterstof in de toekomstige energievoorziening. Daarom maken wij samen met onze dochteronderneming N-TRA deel uit van de Pilot Waterstofwijk in Hoogeveen, waar we ervaring opdoen met waterstoftechnologie. Binnen deze wijk worden zowel bestaande als nieuwbouwwoningen omgeschakeld van aardgas naar waterstof, waardoor de woningen duurzaam worden verwarmd.
N-TRA beheert in dit project de invoedlocatie van waterstof, het waterstofontvangststation, waar groene waterstof via tubetrailers wordt geleverd. Na het afleiden van de waterstof wordt deze op de juiste druk gebracht en wordt geur toegevoegd, zodat het dezelfde karakteristieke geur heeft als aardgas. Na deze aanpassingen wordt de waterstof overgedragen aan RENDO.
RENDO beheert het waterstofnetwerk en distribueert de waterstof naar de bewoners. Het waterstof
wordt ontvangen van het ontvangststation en via het netwerk naar de huishoudens geleid.
Wilt u meer weten over de waterstofwijk? Bezoek dan de website van Groene Morgen Hoogeveen.
Elektriciteit
Elektriciteit kan op verschillende manieren worden opgewekt. Traditioneel gebeurt dit centraal, via generatoren, maar tegenwoordig is er ook veel decentrale productie met behulp van batterijen, zonnepanelen en windmolens. RENDO distribueert deze elektriciteit naar huishoudens en bedrijven in onze regio, waar de stroom wordt verbruikt.
De afgelopen jaren ziet RENDO het elektriciteitsgebruik toenemen, zowel in verbruik (afname) als in invoeding (teruglevering). Deze toename wordt veroorzaakt door de groei van het aantal elektrische apparaten die ons net zwaarder belasten, zoals warmtepompen, airco’s en laadpalen, evenals door de toename in zonnepanelen die terugleveren aan het net.
Door deze stijging wordt het netwerk van RENDO (en dat van andere netbeheerders) extra belast. Te veel gebruik kan leiden tot overbelasting van het netwerk, wat netcongestie veroorzaakt en kan resulteren in storingen bij elektrische apparaten. RENDO werkt daarom aan het uitbreiden en versterken van haar netwerk om deze congestie te voorkomen.
Netcongestie
Netcongestie treedt op wanneer het elektriciteitsnet overbelast raakt omdat het totale verbruik of de totale invoeding van elektrische energie groter is dan wat het netwerk kan transporteren. Netcongestie kan zich op elke plek in het netwerk voordoen, in de straat, in de buurt, in de wijk, (gedeelte van) een gemeente, (gedeelte van) een provincie of zelfs delen van Nederland. Als er structurele overbelasting dreigt wordt er netcongestie afgekondigd. Op de capaciteitskaart kunt u de laatste stand van zaken zien van netcongestie in uw gebied.
Buurtaanpak
RENDO gaat nu en de komende jaren fors in haar netten investeren door deze te verzwaren en vernieuwen zodat er meer capaciteit beschikbaar komt.
Met de Buurtaanpak maken we het netwerk klaar voor de toekomst.
Aanvragen aansluitingen
Heeft u vragen over uw elektriciteitsaansluiting aan huis? Kijk dan op onze website voor kleinverbuik aansluitingen.
Indien u een grote zakelijke aansluiting heeft of een aanvraag wil indienen, verwijzen wij u graag door naar zakelijke pagina van grootverbruik aansluitingen.
Warmte
RENDO is actief betrokken bij diverse warmteprojecten in ons netgebied, waaronder Meppelenergie.
Voor meer informatie of vragen over warmteprojecten in ons gebied kunt u altijd contact met ons opnemen.